Wednesday, November 2, 2011

Pismo podrške koleginica i kolega s Filozofskog fakulteta u Beogradu




Koleginice i kolege,

Na ovaj način želimo da iskažemo potpunu podršku studentkinja i studenata okupljenih u Plenum Filozofskog fakulteta u Beogradu, vašoj i našoj zajedničkoj borbi za kvalitetno i svima dostupno obrazovanje. Problemi na koje nailazite - sabotaža uprave fakulteta, opstrukcije i podmetanja parlamentaraca i medijska hajka - nešto su sa čime smo se svi suočavali prilikom nastanka naših protesta, i oni ne treba da vas spreče u vašim naumima, već ih treba iskoristiti da ojačate, a njihovim prevazilaženjem treba stvoriti osnove jakog akademskog pokreta koji će biti u stanju da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima visokog obrazovanja u Srbiji.

I pored pritisaka uprave i članova studentskog parlamenta koji su u strahu od vašeg samoorganizovanja i od besa nezadovoljnih studenata izvršili svojevrsnu «preventivnu antiblokadnu blokadu», ne dozvolivši ulazak studenata na fakultet i time direktno narušivši autonomiju univerziteta kao takvog, istrajnošću i snagom argumenata uspeli ste da izborite za sebe prostor na svome fakultetu. Taj prostor je mnogo više od pukog broja sedišta vašeg amfiteatra. Prostor za koji ste se izborili juče predstavlja ono što univerzitet treba da simboliše – autonomni prostor za razmenu ideja i iskustava i za formiranje zajedničkog stava svih studenata koji se zalažu za dostupnost obrazovanja i bolje uslove za sve.

Ishitrena i nasilna reakcija na plenum, od strane uprave Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, i partijskih aparatčika u studenskom parlamentu, pokazuje strah univerzitetskih mafija za svoje privilegije i jasno daje do znanja da su direktno-demokratska forma organizovanja - kroz studentske plenume - najefikasnija sredstva koja studenti danas imaju u borbi za svoje dostojanstvo. Isto tako, jedinstvo i solidarnost svih nas, čiji su životi i obrazovanje unakaženi kriminalnim odnosom najviših instanci u državi prema čitavom društvu, je tu izvor naše snage i osnova naše buduće pobede.

Za kvalitetno i svima dostupno obrazovanje!

Znanje nije roba – zajedno do pobede!

No comments:

Post a Comment